protest

Jag har världens sämsta vecka just nu. Blir arg över ALLT. Och ledsen. Och sur. Vi har text nu och ska skriva en ingress. Jag blir så arg när jag inte kommer på något och nu är det 10000 gånger värre än någonsin förr. Har skrivit lite nu i alla fall. Världens sämsta och mest ofantasifulla rubrik. Tänker inte skriva mer. I ren protest mot ämnet text.

Kommentarer
Postat av: Lo

Vi fick lära oss att ljuga på samhällskunskapen. Vad tror du är falskt?



Youtube, av webbplatsen själva utskrivet som YouTube, är en webbplats med videoklipp som har laddats upp av dess användare. Webbplatsen öppnades i februari 2005.

Youtube Inc. grundades av Chad Hurley, Steve Chen och Jawed Karim som alla var tidigare anställda på företaget PayPal, ett it-företag som tillhandahåller betalningstjänster på internet. Innan Hurley anställdes av PayPal studerade han design på Indiana University of Pennsylvania. Chen och Karim studerade datavetenskap tillsammans på University of Illinois at Urbana-Champaign. Domänen "Youtube.com" aktiverades 15 februari 2005 och sajten utvecklades de följande månaderna. Skaparna lät visa en förhandsvisning i maj 2005 och sex månader senare lanserades Youtube officiellt.

Företagets enkla början i ett garage och övertygelse om att erbjuda gratis tjänster utan finansiell hjälp utifrån ändrades i november 2005 när riskkapitalbolaget Sequoia Capital investerade 3,5 miljoner och i samband med det tillsattes Roelof Botha, en partner i firman och före detta CFO för Paypal, i Youtubes styrelse. I april 2006 investerade Sequoia ytterligare 8 miljoner i företaget som hade växt explosionsartat på bara några månader.

Den 9 oktober 2006 gjorde Google en nyemission vid introduktion av nystartade Google varumärket Youtube, nyemissionen var aktier i Google till ett värde av 1,65 miljarder dollar.

Den 22 oktober 2008 infördes en svensk version av webbplatsen.



En vanlig felstavning av Youtube är den engelska homofonen "Utube". Domännamnet utube.com ägs dock ej av Youtube utan av företaget Universal Tube & Rollform Equipment, som till följd av Youtubes popularitet fick en mängd besökare till sin webbplats, så mycket att nätverkskapaciteten tog slut och webbservern blev svåråtkomlig. Universal Tube stämde Youtube med anledning att domännamnet var för lik deras. Sedan juni 2008 har Universal Tube bytt domän till utubeonline.com, men äger fortfarande utube.com, där de har lagt upp reklam.[2]



Den 14 mars 2009 gick den förre amerikanske presidenten George Bush in med ett förslag att köpa youtube. Han hade planer på att byta namn från YouTube till RepTube och använda siten som ett forum för blivande republikanska väljare. Han erbjöd 14,6 miljarder dollar för siten men skaparna, Chad Hurley, Steve Chen och Jawed Karim nekade till köpet eftersom att de alla är inbitna anhängare utav demokraterna. YouTube-kändisar såsom Shane Dawson, Charlieissocoollike, Smosh, DaveDays och the wine kone m.fl. tältade utanför George Bush hus i Texas, USA, i 10 dagar. Alltså, de 10 dagar som gick från att George Bush lade fram förslaget tills det att YouTube nekade. Samtliga tältare videobloggade från tälten.



Runt 65 000 videosekvenser laddas upp varje dag [Uppdatering behövs]. Videoklipp laddas upp utan kostnad så länge de är max 2 gigabyte och max 15 minuter långa. Ett annat villkor är att klippen inte innehåller upphovsrättsskyddat material. Ett konto, som man kan registrera gratis, behövs för att man ska kunna ladda upp videor.



Youtubes slogan är "Broadcast Yourself" (ungefär sänd [dig] själv) vilket speglar företagets idé: att tillhandahålla möjlighet för videouppladdning. Besökare uppmuntras att registrera ett konto, som gör att man kan ladda upp videosekvenser men man behöver inget konto för att titta på andra användares filmer. Exempelvis så kan man göra personligt material (såsom filmade familjesammankomster) tillgängliga endast för de man vill ska se dem, som familj och vänner, medan amatörfilmare kan ladda upp sånt man vill ska ses av en större publik. Videoblogging har speciellt ökat i popularitet på grund av Youtube. Detta har lett till visst kändisskap för vissa bloggare.

Trots att Youtube förbjuder uppladdning av upphovsrättsskyddat material utan tillstånd består en stor del av videomaterialet av scener ur TV-serier, filmer och musikvideor. Detta fick de amerikanska TV-bolagen NBC och CBS att reagera, vilket tvingade Youtube att ta bort en hel del material. Båda bolagen ändrade sig sedermera och NBC har initierat ett samarbete med Youtube för att visa reklamklipp för olika TV-serier hos NBC. Den 13 mars 2007 stämde mediekoncernen Viacom webbplatsen på 1 miljard US-dollar i skadestånd för över 100 000 videoklipp uppladdade av sina användare[3] och i juni 2010 vann Youtube och de övriga anmälda företagen stämingen.[4]



Den första videon att laddas upp på Youtube var ”Me singing my heart will go on by beautiful celine dion” av crazychick_1987 den 28 maj 2005 klockan 19.37. Videon visar ”Crazychick_1987” sittandes vid en marknad i södra Indien där hon sjunger My Heart Will Go On av Celine Dion. Bakom kameran stod ”crazychick_1987”s pojkvän ”crazyboy_1987”. Videon var till i februari 2010 den videon med flest träffar på YouTube men blev sedan omsprungen utav Justin Biebers musikvideo till låten Baby som har ca 450 miljoner träffar. My heart will go on videon har tagits bort och både crazychick_1987 och crazyboy_1987s Youtube-kanaler har tagits bort.

2011-01-19 @ 12:17:50
URL: http://louisewi.blogg.se/
Postat av: Mamman

Ja, för ämnet text blir ju den som drabbas av det....

2011-01-19 @ 13:20:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0